Студенти спеціальності 205 Лісове господарство стали учасниками спільного міжнародного проєкту ЧДТУ та Університету Східного Лондона навчаються керувати FPV квадрокоптерами на симуляторі

Двадцять два учасники спільного міжнародного проєкту Черкаського державного технологічного університету та Університету Східного Лондона «Створення цифрових моделей пошкоджень будівель і споруд за допомогою дронів» вже два місяці отримують теоретичні знання, необхідні для спеціалістів з фіксування пошкоджень, спричинених об’єктам інфраструктури України через російську воєнну агресію. За цей час допитливі студенти факультету технологій, будівництва та раціонального природокористування ЧДТУ розглянули основи топографії, фотограмметрії, познайомились з принципами оцінки стану будівельних конструкцій, вивчили будову FPV дронів, порядок планування та виконання аерофотознімальних робіт, ази роботи в програмі по побудові 3d моделей. Упродовж навчання знаннями з молоддю ділилися доценти кафедри геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності Станіслав Радов та Сергій Ротте, декан факультету технологій, будівництва та раціонального природокористування Денис Грецький та магістрант Ілля Березовський, який має велику практику та відзняв і обробив декілька десятків зруйнованих будівель Київської області. 

Майбутні пілоти дронів проходили тренування на симуляторі польоту FPV дронів Liftoff на базі інжинірингової лабораторії Noosphere Engineering School. Кожен із учасників мав можливість скерувати віртуальний квадрокоптер за допомогою пульта на різних картах-локаціях. Підказки молоді давав керівник сектору технологічних проєктів лабораторії Сергій Рудницький. Подекуди віртуальний безпілотник, скерований  ще не дуже досвідченими молодими пілотами, зазнавав аварій, проте отриманий негативний досвід стане в нагоді при керуванні вже справжнього дрона.

Керівник проєкту проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Еміль Фауре докладає зусиль, аби  якомога швидше отримати технічні засоби від партнера проєкту –  Університету Східного Лондона. 

– Я дізнався багато чого нового і цікавого, впевнений, що дізнаюсь ще більше, але все-таки хочеться якнайшвидше випробувати себе на практиці. Тож з нетерпінням чекаю того дня, коли ми отримаємо і спробуємо в дії справжній літальний апарат, – говорить першокурсник спеціальності «Лісове господарство» ЧДТУ Роман Стецьків.

Нагадаємо, що Черкаський державний технологічний університет спільно з Університетом Східного Лондона (University of East London), у межах партнерської угоди проєкту «Twinning», реалізовують інноваційний пілотний проєкт з оцінювання пошкоджень українських будівель і споруд за допомогою дронів. Цей проєкт передбачає навчання керуванню безпілотниками і створення 3D цифрових моделей після виконання серії фотографій об’єкта. Отримані дані використовуватимуть українські та закордонні геодезисти для ухвалення спільного рішення щодо ефективних, стійких і екологічно чистих підходів до відновлення інфраструктури України.