Майстер – клас від студента для студентів.

26 листопада в онлайн – режимі відбувся майстер – клас для студентів 2–го курсу ЧДТУ, що вивчають дисципліну вільного вибору «Психологія». Тема заняття – «Конфлікти в житті студентів: аналіз причин та способи вирішення». На цей раз майстер – клас провів студент групи ПЛ – 01, майбутній лінгвіст Нікіта Пасенченко. Хлопець давно цікавиться психологією, зокрема психотерапевтичними методиками, відвідує тренінги, вебінари тощо. Проте, Нікіта вперше спробував себе у ролі тренера.

Зміст конфліктних ситуацій, які розглядалися на занятті, не видуманий. Студенти, які навчалися в університеті в минулі роки, поділилися своїми переживаннями стосовно внутрішньоособистісних проблем, конфліктів з батьками та одногрупниками. Звичайно, тепер ці роботи – дидактичний матеріал. У процесі теоретичного блоку заняття проаналізовано моделі поведінки студентів у конфліктних ситуаціях. Акцент зроблено на перевагах емоційного інтелекту у вирішенні конфліктної взаємодії. На думку психологів, як переконливо зазначав Нікіта,  важливо відслідковувати власні думки і їх вплив на виникнення емоцій, потім дій. Учасники справді зрозуміли, що варто навчитися помічати те, як ми автоматично думаємо про подію, і як ці думки викликають негативну емоцію. Тому, контролюючи звичні думки і,  змінюючи їх,  на більш раціональні, ми дійсно зможемо коригувати наші емоції і наслідки цих емоцій. Аналізуючи студентські  конфлікти,  увагу звернено на встановленні особистісних кордонів, на вмінні казати «Ні», не дозволяти  руйнувати свої кордони, навіть близьким людям.

Учасники майстер – класу долучалися до пошуку причин конфліктів, давали характеристику конфліктним стратегіям, пропонували способи реагування на грубощі, знущання, критику. Виявилося, що багато спеціальних тактик, що допомагають не піддатися на провокації, студенти застосовували інтуїтивно. Цікавими і конкретними були доповнення Артема Ткаченка, майбутнього інженера – геодезиста. Гарний тандем хлопців: глибокий психологічний аналіз та конкретизація бажаної поведінки в конфліктній ситуації. Корисним досвідом поведінки в конфліктних ситуаціях з друзями, поділилися Валентина, Валерія, Дарина та інші. Студенти з великою увагою слухали доцента Чемерис Інгріду Альгімантівну, яка підкреслила значення володіння навичками Soft skills у майбутній професійній діяльності, зокрема при вирішенні ділових конфліктів. Модератор заходу доцент Старовойтенко Н.В. має на меті продовжити дану форму роботи, залучаючи до майстер – класу нових «тренерів». Відгуки учасників заходу були переконливі: цікаво, пізнавально, корисно. Дякуємо Нікіті Пасенченку за продуктивну роботу та сміливість у новій для себе ролі психолога – тренера.