Для студентів 1 та 2 курсів спеціальності 203 “Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство” на кафедрі « Лісове господарство та раціональне природокористування» 18.09.2024р. відбулося інтегроване заняття на тему: сорт – головний елемент технології виробництва якісних плодів. Проведено дегустаційну оцінку плодів яблуні осінніх та зимових сортів української і зарубіжної селекції, що й об’єднало вивчення дисциплін «Вступ до фаху» та “Помологія”.
Студенти дізналися, що найголовнішими факторами, що визначають сьогодні популярність сортів зерняткових культур, є їхні технологічні та ринкові можливості, оскільки фінансовий успіх гарантують лише ті з них, яким притаманні скороплідність і висока врожайність, стабільність плодоношення дерев, відмінні товарні та смакові якості плодів, універсального призначення, стійкість проти несприятливих умов довкілля та шкідливих організмів. Сорти вітчизняної селекції були представлені селекцією Дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН України, що є базою проходження навчальних практик для студентів ЧДТУ. Наявність великої кількості сортів яблуні (вітчизняної та зарубіжної селекції) гібридного фонду в колекційних і дослідних насадженнях установи та постійне їхнє вивчення дають можливість формувати якісний сортимент для різних потреб населення.
Студенти під кирівництвом к. с. г. наук Володимиром Бурлакою ознайомилися з основними принципами органолептичної оцінки якості плодів під час дегустації.
Дегустація – це визначення якості продуктів (плоди, компоти, соки і т. п.) органолептичними методами дослідження, за допомогою органів чуття – зору, нюху, дотику, смаку. Недолік цього методу полягає в тому, що він суб’єктивний, залежить від індивідуальних особливостей дегустатора. Для отримання більш об’єктивної оцінки дегустацію проводять 8…10 чоловік відповідно до встановлених правил. За одну дегустацію аналізують 10…12 зразків однієї культури. Результати органолептичного аналізу записують в дегустаційну картку. Після закінчення дегустації провели обговорення результатів, оформили протокол з оцінкою по кожному зразку.
Також студенти ознайомилися із загальними правилами та рекомендаціями проведення дегустації, а саме, що дегустацію проводять через годину після прийому їжі, але не пізніше, ніж через 3 години; під час дегустації не можна курити, оскільки нікотин (а також алкоголь) притуплює смакові відчуття; у процесі дегустації час від часу рот споліскують водою; спочатку оцінюють привабливість зовнішнього вигляду, потім аромат (різко вдихнувши), за ним розміри, консистенцію, смак і т.д.
Найсмачнішими виявилися сорти: Росавка, Пламенне, Ренет Симиренка, Ренет Мліївський та сорти іноземної селекції: Гала, Хоней Крісп, Джонаголд, Голден Делішес.