Формування здорових харчових звичок як важлива складова профілактики неінфекційних захворювань і збереження здоров’я населення

13 травня 2025 року фахівці відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», Світлана Нікітюк та кандидат медичних наук Юрій Бондаренко, провели відкриту зустріч для студентів ЧДТУ, до якої долучились здобувачі спеціальності «Лісове господарство» та «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство». Фахівці детально представили основи раціонального харчування, яке в свою чергу відіграє ключову роль у підтримці доброго самопочуття, нормальної ваги, імунітету та профілактиці багатьох неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2 типу, ожиріння, деякі форми раку. Саме тому формування здорових харчових звичок має розглядатися як пріоритет не лише на рівні окремої особи, а й у масштабах громади, освітніх установ, системи охорони здоров’я. Основні принципи здорового харчування: регулярність: харчування має бути збалансованим і регулярним, без переїдань і пропусків їжі; багатство овочами та фруктами: не менше 400 г щодня; обмеження вживання солі, цукру, трансжирів; наявність у раціоні повноцінного білка (риба, бобові, молочні продукти); споживання достатньої кількості води; уникнення фаст-фуду, напівфабрикатів та солодких газованих напоїв. Зміна харчової поведінки – це інвестиція у здоров’я нації. Створення сприятливих умов для формування здорових звичок – один із найефективніших способів зменшення тягаря неінфекційних хвороб і продовження активного довголіття населення.

Щиро вдячні фахівцям відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за цікаву й змістовну зустріч! Колегам кафедри екології за чудову можливість участі в цьому заході!

photo_2025-05-20_12-48-214
photo_2025-05-20_12-48-212
5-2
photo_2025-05-20_12-48-213
photo_2025-05-20_12-48-21
1-4
previous arrow
next arrow