Зустріч студентів- першокурсників спеціальності «Лісове господарство» та «Екологія» з освітнім омбудсменом

15 вересня відбулася зустріч студентів- першокурсників спеціальності «Лісове господарство» та «Екологія» з освітнім омбудсменом ЧДТУ Старовойтенко Наталією Василівною. У дружній бесіді новоспечені студенти мали змогу відчути, що в університеті співпрацюють дорослі люди –  викладачі та студенти, які є партнерами, тому роки навчання мають запам’ятатися як один з найвагоміших (хочеться сказати «найкращих”, але…) періодів життя молоді.

Основними питаннями, що розглядалися були:

  • Хто такий освітній омбудсмен?
  • Коли і в яких випадках звертатися до омбудсмена?
  • Як звертатися?
  • Хто може звернутися?

Отож, першокурсники усвідомили, що перш за все, омбудсмен є гарантом освітніх прав студентів. Він сприяє мінімізації психологічних, фізичних та моральних зіткнень, що підвищує працездатність, розвиток  творчості суб’єктів навчально-виховного процесу.

Освітньому омбудсмену заборонено розкривати конфіденційну інформацію. Проте, студенти мали змогу виявити обізнаність про свої права та обов’язки в освітньому процесі вищої школи. Усі дійшли до головної думки –  освітнє середовище має бути наповнене повагою до прав, свобод та гідності кожного студента. Виявилося, що більшість першокурсників розуміють, навіть, стикалися у школі з проявами булінгу, залякування, нетерпимості, нетолерантності.

Омбудсмен включила у захід елементи проблемних ситуацій, які трапляються зі студентами у процесі навчальних занять, складання іспитів, проживання в гуртожитку. Гарні аналітичні здібності продемонстрували Стецьків Роман,     Вакуленко Тарас,    Давиденко Наталія та Ракша Станіслава. Вони пропонували способи попередження конфліктів, реагування на факти кібербулінгу та власні варіанти асертивної поведінки (як відстоювати свої інтереси без агресії, маніпуляцій, як бути впевненим та доброзичливим, при цьому не страждати і не терпіти принижень).

Звичайно, ставати на сторону однолітків, проявляти емпатію – це добре, однак студенти усвідомили, що нерідко молодь схильна до необґрунтованих образ, гніву, звинувачень інших, зокрема, педагогів. Відповідно, деякі схильні скаржитися, як усно, так і письмово. З часом, після розмови з куратором, омбудсменом, «гарячі голови» вирішують проблеми шляхом комунікації.

Під час зустрічі акцентовано увагу на базових етичних принципах та нормах поведінки в університеті. Наступні консультації та бесіди торкнуться проблеми академічної доброчесності, прав студентів на обрання дисциплін, навчання за індивідуальним графіком тощо.

На завершення зустрічі студенти-лісівники та студенти-екологи разом з наставниками (Чемерис І.А., Ящук Л., Жицька Л.І., Старовойтенко Н.В.) посмакували караваєм, спеченим в університетській їдальні.

Мирного усім неба та радості від пізнання!