Науково-практичний семінар в рамках польової практики з лісового грунтознавства ЗВО спеціальності Лісове господарство

08.09.2022

Погожі осінні дні надають чудову можливість для подальших наукових досліджень лісових біоценозів, а саме їх грунтового покриву. Так, студенти другого курсу спеціальності Лісове господарство групи ЛГ-15 та Екологія під керівництвом викладачів кафедри Світлани Ключки, Віктора Сича та Людмили Жицької провели науково-практичне заняття з Лісового грунтознавства в околицях міста Черкаси на території ДП Черкаського лісгоспу.

Польове дослідження дає можливість визначити потужність грунтових горизонтів, його властивості й зазначити назву за зовнішніми (морфологічними) ознаками; здійснити відбір ґрунтових зразків для їх вивчення в лабораторних умовах. Надзвичайно зручно і наочно вивчати ґрунти та закріплювати теоретичний матеріал в спеціально викопаних ґрунтових розрізах або на геологічних оголеннях. Деякі прості аналізи, а так само ті з них, які можуть бути виконані за допомогою лабораторного обладнання, і портативних приладів, виконуються безпосередньо в природніх умовах. Таким чином, основною метою дослідження ґрунту є його опис, із застосуванням польових методів і устаткування, і, при намірах продовжити вивчення в лабораторних умовах – відбір ґрунтових зразків для подальшого обстеження. З усіма поставленими завданнями студенти справились на відмінно, активно з зацікавленістю фіксували необхідні польові об’єкти: заклали дослідний майданчик, здійснили опис фітоценозу з зазначенням його просторової конфігурації, видовим різноманіттям та особливостями природних умов.

Дякуємо всім учасникам освітнього процесу за злагоджену, відповідальну й активну участь в проведеній роботі! Продовжуємо й надалі спільну науково-практичну діяльність!